Declaratie Dl. Nicolae Nemirschi, Ministrul Mediului

„Schimbările climatice reprezintă o provocare majoră în secolulul în care trăim – un domeniu complex în care trebuie să ne îmbunătăţim cunoaşterea şi înţelegerea, pentru a lua măsuri imediate şi corecte în vederea abordării eficiente, a provocărilor ce vor aparea, respectând principiul precauţiei. Schimbările climatice ne afectează pe toţi atât la nivel global, naţional, cat si la nivel personal.

Campania Nationala „Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau” reprezinta un prim pas in lupta cu Schimbarile Climatice. Posibilitatea economisirii de bani in timp ce iti reduci amprenta de carbon a devenit acum o realitate. Asociatia Generatia Verde ne ofera ocazia, dupa luni de cercetare, sa parcurgem o aplicatie online prin intermediul careia sa ne facem o imagine asupra impactului pe care il avem ca indivizi asupra planetei. În vederea adoptării la nivel naţional a celor mai eficiente măsuri de adaptare este necesară cunoaşterea cât mai exactă a posibilelor efecte ale schimbărilor climatice asupra sectoarelor economice şi sociale, pe baza scenariilor adaptate la conditiile României si al studiilor aplicate pe acest subiect. Studiul derulat odata cu aceasta campanie este de o importanta vitala prin rezultatele pe care le va genera, si anume, vom putea determina media reala de emisii de CO2 la nivel de individ in Romania.

Având în vedere modificările evidente observate asupra climatului global în ultimele decenii, se pune problema majoră de a evalua efectele posibile ale schimbărilor climatice în perioada urmatoare, tinând seama de politicile si măsurile de reducere a emisiilor cu efect de gaz de seră. Schimbările climatice nu reprezintă un simplu domeniu în responsabilitatea Ministerului Mediului, reprezintă o problemă reală care trebuie luată în considerare la revizuirea strategiilor sectoriale in toate domeniile, tinand seama de inter-sectorialitatea acestui fenomen si de impactul .

Incalzirea globala este un fenomen unanim acceptat de comunitatea stiintifica internationala, fiind deja evidentiat de analiza datelor observationale pe perioade lungi de timp.

Campania demarata de catre Asociatia Generatia Verde face parte din categoria celor mai avansate strategii de comunicare ale problemelor climatice aplicate la nivel mondial alaturi de cele din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii etc. Primul calculator de emisii de CO2 din Romania ne ofera ocazia sa luptam cot la cot cu celelalte state civilizate impotriva incalzirii globale.

Pentru a reduce vulnerabilitatea României la impactul schimbărilor climatice este necesară antrenarea întregii societăţi pentru îndeplinirea eforturilor de asigurare a rezilienţei necesare la efectele negative pe care le va genera fenomenul încălzirii globale pe termen mediu si lung, prin mobilizarea tuturor resurselor în aplicarea măsurilor de adaptare necesare.

Fiecare dintre noi este dator sa afle cat risipeste din viitorul sau si al urmasilor nostrii.”

Declaratie Dl. Robin Barnett, Ambasadorul Marii Britanii in Romania

“Fiecare dintre noi are un rol important in combaterea schimbarilor climatice. In Marea Britanie, in jur de 40% din emisiile totale de dioxid de carbon rezulta in urma activitatilor individuale. Calcularea amprentei de carbon este un prim pas spre a intelege ca suntem responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de sera pe care le producem zilnic, atunci cand ne incalzim casele, cand mergem cu masina, cand luam avionul in vacanta, cand ne incarcam telefonul mobil sau folosim computerul.”

Declaratie Prof. Univ. Dr. Mircea Dutu, Presedintele Universitatii Ecologice Bucuresti

„Solidaritatea şi contribuţia tuturor în lupta împotriva schimbărilor climatice reprezintă tema centrală a marcării în acest an, la 5 iunie, a Zilei mondiale a mediului. Consecventă misiunii sale definitorii, de a forma specialişti şi a disemina informaţia environemntală, Universitatea Ecologică din Bucureşti salută, se alătură şi susţine iniţiativa „Amprenta de carbon – Află cât risipeşti din viitorul tău”, convinsă fiind că adevărata soluţie a marilor probleme ecologice trebuie căutată mai ales în atitudinea şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi. „A gândi global, a acţiona local” şi, am adăuga noi, individual, iată cheia succesului în domeniul ecologic!

Cu aceste gânduri urez succes acestei campanii naţionale, sper ca exemplul său să devină molipsitor şi vă asigurăm de întregul sprijin al ecologiştilor universitari.”

 

Newsletter


Name:

Email:Coaliţia ONG Natura2000 România Green Report