Gradinile Zoologice

 

Rapindu-le din habitatul lor natural, le privam de de drepturi, de posibilitatea de a-si procura singure hrana si mai ales de libertate. De aceea, este de datoria noastra sa ne bucuram de posibilitatea de a le observa de aproape, oferindu-le conditii cat mai apropiate de cele naturale, fara a le priva de drepturile pe care nu si le pot apara singure.

 

 

“Declaratia Universala a drepturilor animalelor”

- proclamata solemn la Casa UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978 -

Considerand ca orice animal poseda drepturi;

Considerand ca ne-recunoasterea si dispretuirea acestor drepturi au condus si continua sa conduca omul la comiterea unor crime fata de natura si fata de animale;

Considerand ca recunoasterea de catre specia umana a dreptului le existenta altor specii animale constituie baza coexistentei speciilor in lume.”

Considerand ca respectarea animalelor de catre om este legata de respectful oamenilor intre ei insisi;

Considerand ca educatia trebuie sa invete omul, inca din copilarie, sa observe, sa inteleaga si sa respecte animalele”

Se procama cele ce urmeaza:

“…orice animal are dreptul la respect

…omul, ca specie animala, nu poate sa extermine animalele sau sa le exploateze, inalcand acest drept, el are datoria de a pune cunostintele sale in serviciul animalelor

…drepturile animalelor sa fie aparate prin lege la fel ca si drepturile omului

…organismele de protectie si aparare a animalelor trebuie sa fie reprezentate la nivel guvernamental”

 

 

Masuri pentru prevenirea suferintei animalelor din gradinile zoo, discutate in Parlamentul European

- Comisia Europeana a adoptat in anul 2002, Directiva privind licentierea gradinilor zoologice care impune o serie de cerinte pentru functionarea acestora

- Conditiile din cele aproape 5000 de gradini zoologice din UE sunt inca mult sub standarde

- Rapoartele organizatiilor de protectie a animalelor arata ca exista inca foarte multe animale tinute in conditii improprii, care nu intrunesc nevoile lor biologice, sau in tarcuri care nu au fost amenajate de zeci de ani

- Prin urmare animalele prezinta adesea boli fizice sau psihologice si exprima, fara dubiu, starea lor de suferinta sau de stress

- Asemenea situatii se geasesc in gradinie zoologice din Spania sau Italia, dar si in Romania si Bulgaria

- Vicepresedintele Comsiei pentru Mediu din cadrul Parlamentului European si-a declarat toata disponibilitatea pentru schimbarea legislatiei, astfel incat sa se asigure obligativitatea furnizarii unei ingrijiri decente a acestor animale, sau chiar desfintarea acelor gradini care nu respecta un standard minim

- Reteaua ENDCAP ( o retea europeana care cuprinde 30 de organizatii din 20 de tari) si grupul politic ALDE (grupul liberalilor europeni) au elaborat un set de 5 drepturi de baza aplicabile animalelor tinute in captivitate, atat pentru cele din gradinile zoologice cat si pentru cele utilizate in animatia circurilor

- Drepturile respective se refera la asigurarea unui habitat cat mai apropiat de cel natural si a unor conditii specifice fiecarei specii, asa cum sunt revazute si in Conventia pentru Biodiversitate.

 

Situatia animalelor aflate in captivitate din Romania

In prezent, in Romania sunt 41 de gradini zoologice administrate de autoritatile locale, dar doar 20 dintre acestea au autorizatii de functionare, iar majoritatea nu respecta regulile UE de tinere in captivitate a animalelor.

 

S-a publicat recent un raport care prezinta situatia animalelor din gradinile zoologice din Romania. Vietuitoarele sunt tinute in conditii inumane, infometate si haituite.

 

In tara noastra exista peste 60 de alte zone unde sunt tinute animale in captivitate, multe fiind administrate de persoane care nu au nici o pregatire in acest domeniu.

 

Strategia UE prevede ca pe viitor in tara noastra sa existe cel mult opt parcuri zoologice, cate unul in fiecare regiune de dezvoltare

 

Campania de adoptie a animalelor din Gradina Zoologica Bucuresti este un proiect pe care Asociatia Generatia Verde il are in vedere si are scopul de a trezi interesul populatiei in a se implica in problemele ce privesc mediul inconjurator si conservarea biodiversitatii prin gesturi simple.

 

Viziunea organizatiilor ecologiste despre un viitor mai bun poate fi conturata doar atat cat i se permite prin sprijinul acordat de catre societatea civila.

 

In fiecare zi, omenii fac alegeri care afecteaza intr-un fel sau altul mediul inconjurator. Alegerile pe care le facem, valorile pe care le transmitem mai departe urmasilor nostrii au consecinte enorme pentru viitorul conservarii. Daca ne dorim sa facem un dar care va avea un impact pe termen lung, trebuie sa incepem prin gesturi simple, gesturi care spun ceva despre noi si prin care ii putem educa si pe altii, pentru ca dezvoltand oportunitati, dezvoltam mentalitati!

 

Fiecare donatie in parte schimba intr-un fel lucrurile. Este de o importanta critica sa intelegem ca depinde de fiecare dintre noi, ca prin fapta noastra dam un exemplu pozitiv si trezim spiritul civic in semenii nostrii.

 

Donand ai alege o adoptie simbolica care va reprezenta angajamentul tau pentru conservarea biodiversitatii. Ofera un dar care va ajuta la protejarea viitorului naturii. Adoptia ta simbolica sprijina eforturile pentru protejarea animalelor salbatice.

Care este principiul adoptiei simbolice a unui animal de la Gradina Zoologica?

Este asemanator cu Jocul Tamagotchi, pe care cu siguranta l-ai avut si tu sau cel putin, ai auzit de el.

 

 

TAMAGOTCHI

· Tamagotchi este un animal de companie virtual, ce a fost creat in 1996 de catre Aki Maita si vandut de catre Bandai.

· Peste 10 milioane de Tamagotchi au fost vandute pana in 2005.

· Este gazduit intr-o mica carcasa in forma de ou, de dimensiunea unui breloc.

· Trei butoane permit utilizatorului sa selecteze sis a faca o activiate, ca de exemplu:

- hranirea lui cu alimente sau o gustare

- jocuri cu Tamagotchi pentru a-l face sa piarda din greutate

- curatarea deseurilor si resturilor menajere

- verificarea varstei, disciplina, foame, greutate, fericirea si alte statistici.

 

Bineinteles ca adoptia simbolica a unui animal, nu presupune atat de mult “efort”, este un gest simplu care presupune in fapt o luare de atitudine impotriva abuzurilor care se fac asupra mediului inconjurator.

 

Descriere concept campanie:

  • Crearea unui cont de donatii pentru Gradina Zoologica
  • Banii vor fi utilizati pentru amenajare habitate animale, hrana, intretinere, etc.
  • Se va oferi celor care fac donatii discount la biletul de intrare, posibilitatea de adoptie dupa o anumita perioada(daca cel care face donatii este consecvent si se arata interesat de bunastarea animalului pe care doreste sa il adopte, primeste un certificat de adoptie simbolic), posibilitatea de a observa animalul adoptat.

 

Fiti alaturi de noi pentru a sustine miscarea care si-a luat angajamentul de a salva planeta prin gesturi simple, luare de pozitie, tinand cont ca lucrurile mari se fac cu pasi mici, iar initiativa si exemplul pozitiv pot face o diferenta majora!

 

Newsletter


Name:

Email:


Sondaj

Ce suma de bani ai fi dispus sa donezi lunar in beneficiul animalului adoptat de tine?
 

 


Coaliţia ONG Natura2000 România Green Report